Zwanger en een zorgverzekering

Als je zwanger bent of wilt worden, dan is de juiste zorgverzekering erg belangrijk. Zo is het goed om te weten waarvoor je precies bent verzekerd en of je eventueel een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Ook zijn er verschillende dingen die je moet regelen met je zorgverzekering als je zwanger bent, denk bijvoorbeeld aan de kraamhulp. In dit artikel gaan we op een rijtje zetten waar je op moet letten bij je zorgverzekering als je zwanger bent. Maar dit artikel is ook speciaal voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Je moet namelijk altijd vooruit denken!

Zwanger

Gefeliciteerd, je bent zwanger! En nu zou je denken. Er moet enorm veel worden geregeld als je zwanger bent, denk alleen maar aan alle spullen die gekocht moeten worden. Maar ook moet je zorgverzekering moet je van alles regelen. We gaan de volgende punten op een rijtje zetten zodat je weet waarvoor je bent verzekerd en wat je moet ook regelen. Ook kun je uitvinden of een aanvullende zorgverzekering voor jou een voordeel kan zijn.

Wanneer je een positieve test hebt gedaan, bel je binnen een paar weken een verloskundige. De verloskundige wordt vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Ook geldt hiervoor geen eigen risico. Je bent dus geen extra kosten kwijt voor het bezoek aan je verloskundige.

Er worden 2 echo's vergoed door je basis zorgverzekering, namelijk de 12 weken echo. Deze is bedoeld om vast te stellen hoelang je precies zwanger bent en of alles er goed uit ziet. Ook krijg je met 20 weken een echo. Dit is een medische echo waarbij wordt gekeken of je kindje geen afwijkingen heeft. Pretecho's en dergelijke zullen niet door je zorgverzekering vergoed worden. Medische echo's die door je verloskundige worden voorgeschreven worden wel vergoed!

Extra mogelijkheden om te kijken of je kindje gezond is worden in principe niet vergoed door je zorgverzekering, denk hierbij aan de nekplooimeting en vruchtwaterpunctie. Deze worden alleen vergoed als je een hoger risico hebt op een afwijking, als het door je verloskundige wordt voorgeschreven en bij vrouwen boven de 36.

Het is belangrijk om je kraamhulp op tijd te regelen. Sommige kraambureaus hebben het namelijk erg druk en het zou zonde zijn als je nergens terecht kunt. Je kunt het beste via je zorgverzekering je inschrijven bij een kraamhulp. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk contracten met kraambureaus. Wanneer je bij hen kraamhulp afneemt, wordt deze door je zorgverzekering vergoed. Wanneer je naar een kraambureau gaat wat geen contract heeft, dan bestaat de kans dat je een eigen bijdrag moet betalen. Over het algemeen wordt aangeraden om voor week 24 je in te schrijven voor kraamhulp. Aan de hand van je situatie zal worden bekeken hoeveel uur kraamhulp je krijgt. Dit is altijd minimaal 24 uur en maximaal 80. De meeste vrouwen krijgen rond de 45 uur kraamhulp. Ben je van plan om borstvoeding te geven, dan is het gemiddelde 49 uur. Ook kraamzorg wordt vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Er hoeft geen eigen risico betaald te worden, maar er geldt wel een eigen bijdrage van 4 euro per uur.

Het kraampakket wordt niet standaard vanuit de basis zorgverzekering vergoed, maar bij sommige verzekeraars krijg je het kraampakket toch cadeau. In dit pakket zitten alle benodigheden die je tijdens en na je bevalling nodig hebt. Wordt het kraampakket door jouw zorgverzekering niet vergoed? Dan kun je deze meestal voordelig via je zorgverzekeraar kopen of je schaft zelf de spullen aan bij de drogist of apotheek.

Ook moet je alvast over de bevalling nadenken. Een thuisbevalling wordt volledig door de basis zorgverzekering vergoed. Wil je in het ziekenhuis bevallen, maar heb je geen medische noodzaak? Dan geldt over het algemeen een eigen bijdrage. Een ziekenhuis bevalling met medische noodzaak wordt wel volledig vergoed.

Een aanvullende zorgverzekering kan in sommige situaties handig zijn. Het merendeel van de kosten wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar in de volgende situaties kan een aanvullende zorgverzekering aan te raden zijn.

  • Vergoeding van de eigen bijdrage van het kraampakket
  • Als je graag in het ziekenhuis wilt bevallen maar je hebt geen medische noodzaak
  • Sommige verzekeraars vergoeden nog allerlei extra vanuit de aanvullende zorgverzekering, zoals advies over borstvoeding, een zwangerschapscursus en een nanny care.

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé  96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd
         
         

 

Tags

gezinnen,