Basis zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont en werkt is verplicht om de basis zorgverzekering af te sluiten. Met de basis zorgverzekering ben je verzekerd tegen noodzakelijke medische kosten zoals een huisarts of ziekenhuisbezoek. Er zijn verschillende zorgverzekeraars waar je een zorgverzekering kunt afsluiten. Je bent vrij om te kiezen bij welke zorgverzekering je je wilt verzekeren. Een zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht. Ze kunnen je dus niet weigeren als klant. Let op: dit geldt alleen voor de basis zorgverzekering. Voor een aanvullende verzekering kun je wel geweigerd worden.

Het basispakket wordt al jaren aangepast (lees uitgekleed). Zo is al bekend dat in 2013 de rollator en baby-helm niet meer vergoed zullen worden. De volgende zorgkosten worden nog wel vergoed vanuit de basis verzekering:

  • Huisartsbezoek
  • Noodzakelijke ziekenhuis bezoeken
  • Fystiotherapie (vanaf 21e behandeling)
  • Psychische zorg (vanaf de 5e behandeling)
  • Apotheek
  • Verloskundige
  • Kraamhulp
  • 3 IVF behandelingen
  • Tandartskosten onder de 18 jaar

Het kan echter wel zo zijn dat er eerst het eigen risico betaald moet worden voordat de zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden!

Ieder jaar stappen ongeveer een miljoen mensen over naar een andere zorgverzekering. In principe is de basis zorgverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde. Het verschil zit hem in de premie en de service. Bij een online zorgverzekering regel je bijvoorbeeld zoveel mogelijk zelf, maar hierdoor betaal je wel een lagere premie. Vind je een goede service belangrijk? Dan kom je waarschijnlijk uit bij een wat duurdere zorgverzekering. Gemiddeld betaal je rond de 100 euro per maand aan premie. Maar het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering is 20 euro per maand, het kan dus zeker lonen om goed te vergelijken.

Zoals bovenaan al geschreven ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt een flinke boete verwachten als je dit niet doet. Heb je na 3 waarschuwingen en boetes nog geen zorgverzekering afgesloten? Dan wordt dit voor je gedaan en wordt de premie van je loon of uitkering ingehouden. Er wordt dan een zorgverzekering voor je uitgekozen, dit zal niet de goedkoopste optie zijn. Wees dit daarom voor en zoek gewoon zelf een goede zorgverzekering uit!

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze  Aanbieding Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Nee   Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd