Wat moet je doen als je geen zorgverzekering hebt?

Het klinkt heel simpel, maar je moet zo snel mogelijk een zorgverzekering afsluiten als je deze nog niet hebt. Op die manier voorkom je dat je een boete krijgt en dat er verplicht een zorgverzekering voor je wordt afgesloten. Je hebt dan namelijk geen keuze en het zal waarschijnlijk niet de goedkoopste optie zijn. Er zijn in Nederland ongeveer 130.000 mensen die geen zorgverzekering hebben. Dit zijn vooral kinderen, jongeren, allochtonen, inburgeraars en mensen met schulden. De meeste mensen die geen zorgverzekering hebben, doen dit uit onwetendheid. Ze weten niet dat ze verplicht zijn om een zorgverzekering af te sluiten. Een andere groep mensen kan een zorgverzekering niet betalen en laat hem daarom maar vallen. Maar dit is geen optie!

Het College voor Zorgverzekeringen (Cvz) houdt in de gaten of mensen een zorgverzekering hebben afgesloten. Ze controleren dit regelmatig! Wanneer ze iemand opgespoord hebben die geen zorgverzekering heeft, dan krijgt deze persoon een aanmaning thuis. In deze brief staat dat je zo snel mogelijk een zorgverzekering moet afsluiten. Bij de eerste brief krijg je nog geen boete. Dit gebeurt pas als je na de 1e aanmaning nog geen zorgverzekering afsluit!

Na de eerste boete krijg je nog één kans om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer dit nog niet gebeurt, zal je een tweede boete ontvangen. Sommige mensen sluiten na de 2e boete nog steeds geen zorgverzekering af. In dat geval zal het CVZ een zorgverzekering bij een zorgverzekeraar afsluiten. De premie voor de verzekering wordt in dat geval 12 maanden van je loon of uitkering ingehouden. Zo zijn ze ervan verzekerd dat je blijft betalen. In plaats van de normale premie wordt er 130 procent premie ingehouden! Je betaalt dus 30 procent meer dan wanneer je zelf een zorgverzekering had afgesloten. Dit als boete en als signaal dat je zelf een zorgverzekering moet afsluiten. Deze 130 procent betaal je een jaarlang!

In principe hoeft niemand het zover te laten komen. Zeker als je niet weet dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten, dan ontvang je altijd eerst een aanmaning om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je dit gelijk regelt, is er niks aan de hand. Pas als je met opzet geen zorgverzekering gaat afsluiten, zal je boetes ontvangen. Dit is zonde van het geld, dus zoek zelf een goede zorgverzekering en sluit er één af!

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze  Aanbieding Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd 
         
         

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb