Vrije keuze zorgverzekering

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je kiezen uit verschillende zorgverzekeringen. De basis zorgverzekering is kwa vergoedingen overal gelijk, maar het verschil zit hem in de vrije keuze voor zorgverleners. Een zorgverzekeraar koopt zorg in bij zorgverleners zoals het ziekenhuis, apotheek en fysiotherapeuten. Wanneer je zorg nodig hebt, dan ben je eigenlijk een soort van verplicht om zorg af te nemen bij deze zorgverlener. Wanneer je toch naar een ander gaat, kan het zijn dat je de hele rekening zelf moet betalen of dat er maar een gedeelte wordt vergoed.

Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en de meeste mensen zijn er ook niet blij mee. Als je goede ervaringen hebt met ziekenhuis A, dan is het vervelend als je voor bijvoorbeeld een operatie naar ziekenhuis B moet. 

Verschillende zorgverzekeraars bieden drie verschillende basis zorgverzekeringen aan. Bij zorgverzekering 1 heb je een zeer beperkte keuze uit zorgverleners. In dat geval bepaalt de zorgverzekering eigenlijk waar je zorg moet afnemen. Je kan op de site van de zorgverzekering bekijken waar welke zorg vergoed wordt. Deze zorgverzekering is wel het goedkoopst. 

Bij zorgverzekering 2 heb je juist wel vrije keuze. Je mag zelf beslissen waar je zorg afneemt, maar je betaalt hiervoor wel extra. Bij sommige zorgverzekeringen betaal je tot tien euro per maand meer voor de vrije keuze. Maar voor mensen die veel zorg nodig hebben is dit de beste optie, omdat je het regie blijft houden over je zorg.

Bij sommige zorgverzekeraars is er ook een tussenvorm mogelijk. Je hebt niet volledig vrije keuze, maar het aantal mogelijkheden is een stuk minder beperkt dan bij zorgverzekering 1. De meest mensen kiezen voor deze vorm. Je betaalt iets meer, maar niet de hoofdprijs. 

Het is aan te raden om je bestaande zorgverzekering eens onder ogen te nemen. Heb je hierbij een vrije keuze of is het beperkt? Wanneer je wilt overstappen is dit een punt om over na te denken. Wil je graag de goedkoopste zorgverzekering en zonder vrije keuze? Bekijk dan eerst waar je eventueel zorg kunt afnemen en of je het hier mee eens bent. Wanneer je bijvoorbeeld verplicht om zorg af te nemen bij een ziekenhuis wat je niet aanstaat, dan kun je beter voor een wat ruimere zorgverzekering kiezen.

Zorgverzekering premie 2015

Zorgverzekering   Premie per maand  Vrije keuze  Aanbieding  Overstappen 
Bewuzt 85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo 89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis 90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect 91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
VGZ 91,15 Nee   Overstappen naar VGZ
Energiek 91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87  Ja   Overstappen naar OHRA 
Anderzorg 93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé 96,30 Nee 10 procent korting  Overstappen naar Univé 
PNOzorg 96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
HEMA 97,00 Nee Korting bij HEMA Overstappen naar HEMA
UnitedConsumers 97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd  98,78  Ja   Overstappen naar Delta Lloyd