Stop vergoeding dure medicijnen

Stop met vergoeden van dure medicijnen

Het CvZ komt met het advies om enkele dure medicijnen niet meer te vergoeden. Het zou hierbij gaan om medicijnen die levenslang gebruikt worden door mensen met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. Bij deze twee ziektes worden onvoldoende enzymen gemaakt. De ziektes zijn zeldzaam, er zijn ongeveer 170 mensenin Nederland met één van deze 2 ziektes. Met de medicijnen leven de patienten langer en is de levenskwaliteit beter. Maar de medicatie is niet goedkoop. Zo kosten de medicijnen voor iemand met de ziekte van Pompe tussen de 400.000 en 700.000 per jaar. Voor iemand met de ziekte van Fabry is dit rond de 200.000 euro per jaar. De kosten per jaar komen neer op ongeveer 55 miljoen. Bizarre bedragen als je erover nadenkt. et CvZ vindt dat het resultaat niet in verhouding is met de kosten en wil daarom de vergoeding stopzetten.

Er zal ongetwijfeld een maatschappelijke discussie losbarsten. Is geld tegenwoordig belangrijker dan een mensenleven? Of kan het geld niet beter besteed worden? Voor de patienten is het een kwalijke zaak. Het is voor vrijwel niemand op te brengen om deze medicijnen zelf te betalen. We zijn benieuwd wat de minister voor Volksgezondheid hiermee gaat doen. Is dit het begin van het vergoeden van kostbare behandelingen? Wordt de zorg dadelijk alleen maar voor de rijken? We houden het laatste nieuws hier nadrukkelijk in de gaten!

Het is al bekend dat de PVV, SP en D66 tegen dit advies zijn. Zij vinden dat de patient niet de dupe mag worden van bezuinigen. Minister Schippers van Volksgezondheid zal in het najaar beslissen of zij de medicijnen in het basispakket opneemt of dat de vergoeding geschrapt wordt. Allereerst zal ze in gesprek gaan met de fabrikanten van de medicijnen. In het buitenland zijn medicijnen namelijk een stuk goedkoper. Er is dus nog hoop voor mensen met Pompe en Fabry.

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze  Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd
         
         

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb