Geld besparen door hoger eigen risico

Je hebt bij je zorgverzekering een verplicht eigen risico. Voor 2015 is dit 360 euro per jaar. Het eigen risico houdt in dat je alle zorgkosten tot dit bedrag zelf moet betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ziekenhuisbezoek en medicijnen. Er zijn ook een paar uitzonderingen waar geen eigen voor hoeft te worden betaald zoals de huisarts, verloskundige en vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering.

De meeste mensen kiezen voor alleen het verplicht eigen risico van 360 euro. Maar wanneer je vrijwel geen zorgkosten maakt, kan je juist veel geld besparen door te kiezen voor een hoger eigen. Je kunt maximaal kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Het totale eigen risico komt dan voor 2015 uit op 860 euro. Dit klinkt als een hoop geld, maar als je verwacht geen zorgkosten te hebben, dan hoef je dit sowieso niet te betalen. 

Bij alle zorgverzekeringen krijg je korting als je kiest voor een vrijwillig eigen risico. Bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro krijg je gemiddeld 225 euro korting op je zorgverzekerings premie per jaar. Dit is een flink bedrag op jaarbasis!

Er zijn een paar punten waar je bij stil moet staan als je erover nadenkt om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Probeer van tevoren in te schatten wat je zorgkosten zullen zijn. Maak je andere jaren nooit je vrijwillig eigen risico op en verwacht je dat nu eigenlijk ook? Dan kun je gerust kiezen voor een hoger eigen risico. Maar ook mensen die wel zorgkosten maken kunnen geld besparen door te kiezen voor een hoger eigen risico. Bekijk je zorgkosten van het afgelopen jaar. Met zorgkosten van 360 euro (dit eigen risico moet je altijd betalen) + 225 (de korting die je krijgt) = 585 speel je gelijk. Zit je hieronder? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Zit je erboven? Dan kun je beter alleen het verplicht eigen risico houden.

Het kan altijd gebeuren dat er iets gebeurd waardoor je toch meer zorgkosten maakt. Om niet voor verrassingen te komen staan is het aan te raden om het bedrag van het eigen risico op een spaarrekening te laten staan. Kies je voor het hoogste eigen risico? Probeer dan 860 euro te sparen, zodat mocht er iets gebeuren je het eigen risico kunt betalen. Kun je dit bedrag niet in één keer missen en moet je het wel betalen? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel bij je zorgverzekering en spreek een betalingsregeling af.

Zorgverzekering premie 2015

Zorgverzekering   Premie per maand  Vrije keuze Aanbieding  Overstappen  
Bewuzt 85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo 89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis 90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect 91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
VGZ 91,15 Nee   Overstappen naar VGZ
Energiek 91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87  Ja   Overstappen naar OHRA 
Anderzorg 93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé 96,30 Nee 10 procent korting  Overstappen naar Univé 
PNOzorg 96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
HEMA 97,00 Nee Korting bij HEMA Overstappen naar HEMA
UnitedConsumers 97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd  98,78  Ja   Overstappen naar Delta Lloyd