Overstappen naar een andere zorgverzekering

Ieder jaar stappen ruim een miljoen mensen over naar een andere zorgverzekering. Er zijn hiervoor verschillende redenen te benoemen. Zo zit er aardig wat verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering. Je kunt dus veel geld besparen door te kiezen voor een goedkope zorgverzekering. Maar niet alleen de premie telt mee. Zo zijn de vergoedingen ook belangrijk. In principe is de basis zorgverzekering bij alle verzekeraars hetzelfde. Het verschil zit hem in de aanvullende zorgverzekeringen. Iedere zorgverzekeraar is vrij om zelf zijn prijzen en vergoedingen te bepalen. Let op, wil je een aanvullende zorgverzekering? Dan ben je niet verplicht om deze af te sluiten bij de verzekeraar waar je ook je basis zorgverzekering hebt. Zo kun je een optimaal zorgpakket uitkiezen tegen de laagste prijzen. Toch sluiten de meeste mensen wel alles bij één verzekeraar af, puur voor het gemak en om het overzichtelijk te houden.

Wanneer mag je overstappen naar een andere zorgverzekering?

Je bent niet zomaar overstappen naar een andere zorgverzekering. In principe mag dit maar één keer per jaar, namelijk per 1 januari. Je sluit een zorgverzekering dus altijd voor een heel jaar af. De meeste mensen kijken in november en december rond om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Je mag tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten, maar je moet dan wel voor 31 december je huidige zorgverzekering hebben opezocht.

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is eigenlijk heel gemakkeglijk. Bij eigenlijk alle zorgverzekeraars is het mogelijk om online een zorgverzekering af te sluiten. In dat geval kun je online een zorgverzekering en eventuele aanvullende verzekering uitkiezen. Daarna vul je je gegevens in zoals je naam, adres en geboortedatum. Ook moet je aangeven of je een eventuele partner of kinderen wilt meeverzekeren. Je bent niet verplicht om dezelfde zorgverzekering af te sluiten als je partner. Sluiten jij en je partner ieder bij een ander een zorgverzekering af? Kijk dan wie de beste vergoedingen heeft en meld daar de kinderen aan. Als laatste zal gevraagd worden naar de hoogte van het eigen risico en de wijze van betaling. Dit zijn allemaal dingen waar je van tevoren even goed over na moet denken! Wanneer je alles hebt ingevuld zal worden gevraagd of je gebruik wilt maken van de overstapservice.

De overstapservice houdt in dat je nieuwe zorgverzekering de overstap met je oude zorgverzekering regelt. Je hoeft hier dus zelf niks voor te doen! Let wel op of alles goed gaat. Er kan immers altijd iets verkeerd gaan. Let bijvoorbeeld op of je een bevestiging van je nieuwe zorgverzekering krijgt. Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de overstapservice. Je kunt  dit ook zelf regelen. In dat geval moet je zelf je oude zorgverzekering opzeggen. Bij sommige verzekeraars kan dit online, bij andere zal je een brief moeten sturen.

Uitzonderingen overstappen zorgverzekering

In principe kun je maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering, maar er zijn altijd uitzonderingen. Hieronder zijn de uitzonderingen beschreven voor het overstappen.

  • Tot je 18e ben je gratis met je ouders meeverzekerd. Maar vanaf je 18e moet je zelf premie gaan betalen. Vanaf je 18e mag je zelf een zorgverzekering afsluiten en overstappen naar een ander. Dit is bijvoorbeeld een optie als je ouders een dure zorgverzekering hebben. Er zijn veel goedkope zorgverzekeringen voor jongeren en studenten met aanvullende verzekering die precies op jongeren zijn afgesteld.
  • Bij veel werkgevers is het mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Collectief houdt in dat je met een groep iets afsluit. Een zorgverzekering krijgt zo in één keer veel nieuwe klanten, terwijl je als klant korting krijgt. Wanneer je van werk verandert en je kunt een collectieve zorgverzekering afsluiten, dan mag je naar deze zorgverzekeraar overstappen

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze  Aanbieding  Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd 
         
         

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb