Zorgtoeslag

In principe betaalt iedereen evenveel premie voor een zorgverzekering. Natuurlijk heb je zelf de keuze om een zorgverzekering uit te kiezen. Maar een zorgverzekeraar mag geen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld jong en oud of arm en rijk. Gemiddeld betaal je voor een basis zorgverzekering 100 euro per maand. Voor mensen met een goed salaris is dit prima te doen, maar wanneer je een uitkering krijgt of rond het minimumloon verdient, is dit een hoop geld. Om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen is de zorgtoeslag in het leven geroepen.

Hoeveel zorgtoeslag kun je krijgen?

Hoeveel zorgtoeslag je krijgt is van een aantal zaken afhankelijk. Zo wordt er allereerst naar je gezinssituatie gekeken. Een alleenstaande krijgt uiteraard minder zorgtoeslag dan een samenwonend stel. Verder zal er naar je inkomen gekeken worden. Des te meer je gaat verdienen, des te minder zorgtoeslag zal je ontvangen. Voor de zorgtoeslag geldt het verzamelinkomen. Dit is het inkomen dat overblijft na alle aftrekposten. Hieronder even een paar getallen.

  • Als alleenstaande kun je maximaal 69 euro zorgtoeslag per maand krijgen. Dit loopt af tot 2 euro per maand. Je krijgt als alleenstaande geen zorgtoeslag meer als je verzamelinkomen meer is 35.059 euro.
  • Heb je een toeslagpartner? Dan kun je maximaal 145 euro per maand aan zorgtoeslag krijgen. De zorgtoeslag stopt als jullie verzamelinkomen meer is 51.691

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt zorgtoeslag gemakkelijk online aanvragen op de site van de belastingdienst. Hier kun je ook een proefberekening te maken om uit te rekenen hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen. Je verzamelinkomen kun je vinden op je laatste belastingaangifte, maar je kunt ook zelf een schatting maken. Wat is je bruto jaarsalaris en welke aftrekposten heb je? Bij aftrekposten kun je denken aan de hypotheekrente aftrek. Vanaf je 18e kun je zorgtoeslag aanvragen. In principe krijg je daarna ieder jaar een beschikking. Je krijgt zorgtoeslag altijd van tevoren. Op de beschikking staat hoeveel zorgtoeslag je het komende jaar gaat krijgen. Ze gaan hiermee uit van je verzamelinkomen van vorig jaar. Kijk de beschikking altijd goed na! Klopt het bedrag wat er op staat? Verwacht dat je een stuk meer of juist minder gaat verdienen, dan kun je een wijziging van je zorgtoeslag doorgeven. Er wordt dan en nieuwe berekening gemaakt.

Vanaf juli krijg je de definitieve beschikking van afgelopen jaar. Dus in juli 2013 krijg je de berekening over 2012. Heb je teveel zorgtoeslag ontvangen? Dan zal je dit moeten terug betalen. Wanneer je juist te weinig hebt ontvangen, zal je dit bedrag op je rekening gestort krijgen.

Tips

  • Het is altijd belangrijk om je verzamelinkomen in de gaten te houden. Je kunt beter iets hoger schatten, dan dat je te laag schat en in juli een hoop geld moet terugbetalen.
  • Geef altijd wijzigingen door zoals wanneer je gaat samenwonen.
  • Je ontvangt de zorgtoeslag op de 20e van de maand.

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd