Kinderen en een zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering te hebben, dit geldt dus ook voor kinderen. De ouder of verzorger van een kind is hiervoor verantwoordelijk. Bij het afsluiten van je eigen zorgverzekering kun je heel gemakkelijk aangeven of je één of meerdere kinderen wilt aanmelden. Voor kinderen hoeft geen premie of eigen risico betaald te worden. Ook worden bij kinderen de tandartskosten vergoed terwijl dit bij volwassenen niet het geval is!

Kinderen zijn gratis meeverzekerd

Kinderen zijn gratis meeverzekerd met hun ouders, ook hoefter voor hun geen eigen risico betaald te worden. Je hoeft als stel niet bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten. Veel mensen doen dit wel omdat ze dit gemakkelijker vinden, maar het is dus mogelijk om allebei bij een andere zorgverzekering te zitten. In principe mag je als ouder kiezen bij wie het kind wordt ingeschreven. Je kunt dit uiteraard het beste doen bij de ouder met de beste zorgverzekering. De basis zorgverzekering is overal gelijk, maar juist de aanvullende zorgverzekering maakt het verschil. Er moet hierbij niet worden gekeken naar de tandartsverzekering. Tandartszorg wordt namelijk vergoed voor kinderen onder de 18 vanuit de basis zorgverzekering. Voor een kind hoeft geen premie voor de basis zorgverzekering betaald te worden. Als je als ouder een aanvullende zorgverzekering hebt, dan krijgt het kind deze over het algemeen ook gratis. Bij sommige zorgverzekeraars geldt een kleine bijdrage, dus let hier wel op!

Inschrijven na geboorte

Zodra een kind geboren is moet je dit zo snel mogelijk aan je zorgverzekering laten weten. De meeste zorgverzekeraars houden een termijn aan van maximaal vier maanden. Een baby moet je na de geboorte laten inschrijven bij je gemeente. Na enkele dagen ontvang je post van het SVB (sociale verzekeringsbank) met hierin het sofi-nummer van je kindje. Bij het inschrijven zal je dit sofi-nummer nodig hebben. Ook zal worden gevraagd naar de naam en geboortedatum. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je je kind online bijschrijven, maar telefonisch of per post is ook mogelijk. Na een paar weken zal je het verzekeringspasje van je kind thuis krijgen!

Overstappen

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je wilt overstappen met je kinderen naar een andere zorgverzekering. Ook dit kun je online of telefonisch regelen. Let hierbij wel altijd goed op de voorwaarden. Bij grote gezinnen moet je vaak contact opnemen met een zorgverzekering. Dit kan niet bij alle verzekeraars online geregeld worden. Ook moet je vaak apart aangeven of je je kind ook aanvullend wilt verzekeren. Veel ouders vergeten dit aan te vinken zodat hun kind alleen de basis zorgverzekering heeft. Ook voor je kind kan een aanvullende zorgverzekering van belang zijn. Heeft je kind veel zorgkosten of verwacht je in de toekomst een beugel? Dan kan de juiste aanvullende verzekering uitkomst bieden.

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt  85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd
         
         

 

 

Tags

gezinnen,

Maak jouw eigen website met JouwWeb