Natura/ restitutie zorgverzekering

Er zijn verschillende mogelijkheden als je een zorgverzekering wilt afsluiten. Zo kun je bij de meeste verzekeraars kiezen uit een natura en restitutie verzekering. Wanneer je deze twee gaat vergelijken, valt als eerste op dat een restitutie zorgverzekering duurder is. De meeste mensen kiezen daarom voor een natura zorgverzekering, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze verzekeringen?

Wat is een natura zorgverzekering?

De meeste zorgverzekeringen zijn een natura zorgverzekering. Als er niks bij staat dan kun je er vanuit gaan dat je zorgverzekering een natura zorgverzekering is. Een natura zorgverzekering houdt in dat je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met verschillende zorgverleners. Ze hebben hier een contract mee afgesloten zodat voor een vaste prijs zorg afgenomen kan worden. Je bent als patient eigenlijk verplicht om zorg af te nemen bij een aanbieder waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Alleen dan worden je zorgkosten (volledig) vergoed. Ga je toch naar een andere zorgverlener? Dan bestaat de kans dat je een gedeelte of alles zelf moet betalen. Dit klinkt eigenlijk erger dan dat het is. Zorgverzekeraars hebben namelijk met veel zorgaanbieders een contract, zodat je er nog steeds vanuit kan gaan dat je bijna overal terecht kunt.

Wat is een restitutie zorgverzekering?

Bij een restitutie zorgverzekering kun je zelf kiezen waar je zorg afneemt. Je bent niet afhankelijk van de contracten die je zorgverzekering heeft afgesloten. Toch krijg je niet zomaar alles vergoed. De meeste zorgverzekeraars hanteren wel maximum prijzen. Voor een restitutie zorgverzekering betaal je een paar euro per maand meer dan voor een natura zorgverzekering. Een restitutie zorgverzekering is vooral voor mensen die meer zorg nodig hebben dan gemiddeld en graag zelf willen bepalen waar ze terecht kunnen. Een nadeel van een restitutie zorgverzekering kan zijn dat je de rekening eerst zelf moet betalen en daarna pas kan declareren bij je zorgverzekering.

Combinatie

Er zijn ook zorgverzekeringen die werken met een combinatie van een natura en restitutie zorgverzekering. Bij een combinatie kun je denken dat er voor bepaalde zorgkosten een contract is afgesloten en dat je bij andere zorgkosten wel de vrijheid hebt om een zorgverlener te kiezen. Ook is het bijvoorbeeld bij sommige verzekeraars mogelijk om te kiezen uit een gecontracteerde zorgverlener, maar als er niks tussen zit dat je dan voor een bepaalde vergoeding kan krijgen om naar een andere zorgverlener te gaan.

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd  98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd
         
         

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb