Baby-helm uit het basispakket

De regering wilt flink bezuinigen op de zorg. Al jaren wordt het basispakket uitgekleed en de verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen. Beetje en beetje wordt er steeds meer bekend wat er volgend jaar allemaal gaat gebeuren. Zo is bekend geworden dat de redressie helm voor baby's uit de basis zorgverzekering verdwijnt. De redressie helm wordt in de volksmond ook wel babyhelm genoemd. Bij sommige baby's krijgen een plat hoofdje. Dit komt bijvoorbeeld als ze een voorkeurshouding hebben en graag één kant opkijken. De schedel van een baby is zachter dan bij een volwassen persoon, daarom kan het hoofdje binnen enkele weken tot maanden vervormen!

Het is altijd als ouder opletten of je baby geen voorkeurshouding heeft. Een baby heeft een voorkeurshouding als hij telkens met zijn hoofd naar dezelfde kant ligt gedraaid. De meeste baby's kun je een beetje sturen door de baby af te leiden met bijvoorbeeld speelgoed of geluid. Een andere oorzaak van een afgeplat hoofdje kan zijn dat baby's op hun rug moeten slapen. In verband met wiegedood is de veiligste manier om te slapen voor een baby op de rug. Maar sommige baby blijven helemaal plat liggen waardoor de achterkant van het hoofd afgeplat wordt.

Het merendeel van de baby krijgt gewoon een mooi rond hoofdje, maar bij een klein deel van de baby's wordt één kant van het hoofdje plat. Dit kan dus de zijkant, maar ook de achterkant zijn. Bij een deel van de baby's herstelt het hoofdje zichzelf, maar 3500 baby's hebben een redressie helm of babyhelm nodig. Deze wordt normaal door de zorgverzekering vergoed, maar vanaf 1 januari 2013 zal de babyhelm uit het basispakket van de zorgverzekering verdwijnen. Ouders moeten in dat geval zelf voor de kosten opdraaien. Gemiddeld kost een babyhelm rond de 1000 euro.

Het argument van de minister is dat een redressie helm een cosmetische procedure is. Het is dus geen medische noodzaak. Maar veel (aanstaande) ouders zijn het hier niet mee eens. Door een medisch advies worden veel baby's op hun rug gelegd waardoor de kans groter is dat het achterhoofdje plat wordt. Ook is deze regel in het nadeel van het kind. Want de kans bestaat dat de baby een a-symetrisch hoofd krijgt en later wordt gepest. Het komt er op neer dat alleen rijke mensen nog maar een redressie helm voor hun baby kunnen aanschaffen!

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015 Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78  Ja   Overstappen naar Delta Lloyd