Declaraties

Je zorgkosten kunnen op verschillende manieren vergoed worden. Het grootste deel van de zorgkosten zal rechtstreeks vergoed worden. De zorgverlener (zoals het ziekenhuis) stuurt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekering. Deze zal de rekening betalen en daarna kijken of het bijvoorbeeld wel vergoed wordt of dat er een eigen bijdrage of het eigen risico geldt. Deze manier is voor alle partijen het duidelijkst en het makkelijkst, maar sommige zorgkosten zal je zelf moeten declareren!

Zelf je zorgkosten declareren

Sommige zorgkosten worden niet rechtstreeks gedeclareerd. Dit geldt voornamelijk voor zorg die vanuit een aanvullende zorgverzekering wordt vergoed. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan je bril of lenzen of tandartskosten, maar er zijn nog tig andere voorbeelden. Het is altijd belangrijk om je zorgverzekering in de gaten te houden of je ergens een vergoeding voor krijgt. Kijk daarom altijd goed de polis voorwaarden na. Heb je zorgkosten gemaakt en krijg je de rekening mee, dan zal je de rekening eerst zelf moeten betalen. Daarna kun je de rekening  declareren bij je zorgverzekering. Hiervoor vul je een formulier in en je stuurt de originele rekening. Bij de meeste zorgverzekeraars is het ook mogelijk om dit online te doen. In dat geval moet je de rekening inscannen. Het voordeel hiervan is dat je het origineel thuis hebt! Wanneer je een rekening declareert, zal je zorgverzekering gaan geoordelen of deze wordt vergoed. Soms wordt er maar een gedeelte vergoed. Wanneer je declaratie is goed gekeurd ontvang je het geld meestal binnen een paar werkdagen op je rekening.

Tips

Met een aanvullende zorgverzekering ben je vaak voor meer zorgkosten verzekerd dan je zelf denkt. Probeer hier zoveel mogelijk uit te halen. Als je twijfelt of iets vergoed wordt, kun je de rekening altijd opsturen. Wie weet heb je een meevaller!

De zorgkosten worden rechtstreeks gedeclareerd

De meeste zorgkosten worden rechtstreeks gedeclareerd. In principe hoef je dan niks te doen. De rekening wordt na je zorgverzekering opgestuurd en deze zal hem betalen. Het komt weleens voor dat ze zorg vergoeden die helemaal niet vanuit de zorgverzekering wordt vergoed. In dat geval krijg je een rekening van je zorgverzekering en zal je zelf geld aan je zorgverzekeraar moeten betalen. Ook als er een eigen risico geldt zal je een rekening thuisgestuurd krijgen.

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd