Plannen VVD en PVDA

De kans wordt steeds groter dan VVD en PVDA samen een kabinet zullen vormen. Ook lekken er steeds meer plannen uit. Uit verschillende bronnen is uitgelekt dat de zorgpremie van de zorgverzekering inkomensafhankelijk wordt. Dus mensen met een laag inkomen zullen weinig premie voor hun zorgverzekering betalen en mensen met een hoger inkomen meer. Daarbij zal de zorgtoeslag verdwijnen, die is immers niet meer nodig. Het afschaffen van de zorgtoeslag levert 4,5 miljard op. Dit geld wordt teruggegeven in de vorm van belastingverlaging. De derde belastingschijf zal van 42 naar 38 procent gaan.

De zorgtoeslag zal verdwijnen in 2014

In principe is er nog niet meer bekend dan dat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt, de zorgtoeslag zal verdwijnen en dat de derde schijf van de inkomensbelasting zal worden verlaagd. Hoe dit er in de praktijk uit zal komen te zien is nog niet bekend. Hoe wordt bijvoorbeeld de zorgpremie berekend? En hoe moeten zorgverzekeraars dit in de praktijk brengen? Het zal er waarschijnlijk op neer komen dat mensen met een laag en modaal inkomen gelijk blijven. Ze zullen niet meer hoeven te betalen, maar het zal waarschijnlijk ook geen voordeel opleveren. De vraag is hoeveel mensen met een hoog inkomen zullen moeten betalen?

Is het eerlijk dat mensen met een hoger inkomen meer voor hun zorgverzekering moeten gaan betalen, terwijl ze dezelfde zorg zullen krijgen als mensen met een lager inkomen? Ook is uit onderzoeken gebleken dat mensen met een hoger inkomen juist minder gebruik maken van de zorg en dan zouden ze wel meer moeten gaan betalen. De kans bestaat dat mensen het solidariteitsstelsel zat gaan worden. Waarom zou je altijd maar meer moeten gaan betalen, alleen omdat je toevallig beter dan gemiddeld verdiend? Maar goed, voordat er conclusies getrokken kunnen worden is het afwachten hoe de plannen eruit komen te zien!

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015 Vrije keuze   Aanbieding Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45  Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd