Verplicht eigen risico

Verplicht eigen risico bij een zorgverzekering

De zorgverzekering kent een verplicht eigen risico. Er hoeft alleen eigen risico betaald te worden voor volwassenen boven de 18. Zij betalen namelijk ook premie. Voor kinderen hoeft dus geen eigen risico betaald te worden. Voor 2012 is het eigen risico vastgesteld op 220 euro. Maar de verwachting is dat het eigen risico in 2013 fors omhoog gaat. In het zogehete Kunduz akkoord is namelijk besloten om het eigen risico vast te stellen op 350 euro per persoon. Dit is een stijging van 120 euro! In 2014 is de hoogte van het eigen risico 360 euro. In 2015 gaat het eigen risico weer flink omhoog. Het eigen risico bedraagt in 2015 405 euro!

Hoe werkt het eigen risico?

In principe moet je voor alle zorgkosten eigen risico betalen. Er zijn hierop enkele uitzonderingen zoals de huisarts, kraamhulp, verloskundige en zorg die vanuit een aanvullende zorgverzekering wordt vergoed. Het eigen risico houdt in dat je alle zorgkosten eerste zelf moet betalen voordat je zorgverzekering deze zal vergoeden. Je moet dus als het ware eerst je eigen risico opmaken. In de praktijk werkt het bij de meeste verzekeraars zo dat zij een rekening voorschieten en dat ze naderhand een rekening naar jou opsturen dat je het eigen risico aan hun moet terug betalen. Er geldt geen minimum bedrag aan het eigen risico. Zo zal een bloedonderzoek van een paar euro ook zelf betaald moeten worden. Mensen met veel zorgkosten zijn over het algemeen binnen een maand door hun eigen risico heen. Maar het is voor iedereen aan te raden om altijd een bedrag opzij te zetten voor het geval je bijvoorbeeld in het ziekenhuis beland.

Tips

Zet altijd geld opzij voor het eigen risico. Voor veel mensen is 405 euro een hoop geld om in één keer te betalen. Kan je het eigen risico niet in één keer betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact met je zorgverzekeraar om een betalingsregeling af te spreken. Bij de meeste zorgverzekeraars is het mogelijk om het eigen risico verspreid te betalen.

Vrijwillig eigen risico

Behalve een verplicht eigen risico kun je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico komt bovenop het verplicht eigen risico. Je kunt maximaal een vrijwillig eigen risico afsluiten van 500 euro. Het totaal eigen risico komt dan neer op 905 euro. Het voordeel van een vrijwillig eigen risico is dat je korting op je premie krijgt. Deze korting kan oplopen tot 250 euro per jaar! Het nadeel is als je onverwachts toch zorgkosten maakt, je een flink bedrag zelf moet betalen.

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd