Echtscheiding en je zorgverzekering

Veel mensen die samenwonen of getrouwd zijn hebben gezamelijk een zorgverzekering afgesloten. Het is namelijk wel zo praktisch als je samen bij dezelfde zorgverzekeraar zit. Zo kun je al je zaken met één zorgverzekering regelen. Jullie hebben dan een gezamelijke polis. Ook kinderen staan op ju llie gezamelijke polis. Met een gezamelijke polis wordt de totale premie per maand betaald. Je betaalt per polis en dus niet per persoon. Maar verder geldt wel voor jullie beiden apart het eigen risico en de vergoedingen en dergelijke. Wanneer je wilt gaan scheiden, dan moet er heel wat geregeld worden. Van een gezamelijke polis van je zorgverzekering zal je twee aparte polissen moeten maken. Waar moet je opletten wat betreft je zorgverzekering als je wilt gaan scheiden?

Echtscheiding

Je hoeft niet perse al gescheiden zijn om de gezamelijke polis op te heffen. Het geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die samenwonen en uit elkaar gaan. Bij de meeste zorgverzekeringen is het een kleine moeite om allebei een eigen polis aan te vragen. Je kunt dit over het algemeen online regelen of anders moet je even naar je zorgverzekering bellen. De wijziging gaat vaak op de eerste van de volgende maand is. Vanaf dan hebben jullie allebei je eigen zorgpolis. Het enige waar je op moet letten is de betaling. Let er op van wie z'n rekening het wordt afgeschreven en verander zo nodig de rekeningnummers.

Kinderen

Ook kinderen staan vaan op de gezamelijke polis. Bij een echtscheiding zullen de kinderen bij één van de ouders op de zorgpolis worden bijgeschreven. Een kind mag geen twee zorgverzekeringen hebben! Over het algemeen wordt het kind bijgeschreven op de zorgpolis van de verzorgende ouder. Dit is namelijk wel zo gemakkelijk als je kind zorgkosten maakt. Ook dit kun je vaak online aangeven of telefonisch regelen. Kinderen zijn gratis meeverzekerd en er geldt voor hen geen eigen risico. Ook zijn er voor kinderen betere vergoedingen dan voor volwassenen. Zo worden tandartskosten onder de 18 jaar vergoed. Maakt je kind toch zorgkosten die niet vergoed worden, zoals de orthodontist of een eigen bijdrage voor medicijnen? Dan draait over het algemeen de verzorgende ouder daarvoor op. Wanneer je van tevoren weet dat je kind zorgkosten heeft die niet vergoed wordt, kun je daar met de andere ouder al afspraken over maken wie wat betaalt!

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd