18 jaar en een zorgverzekering

Veel jongeren van 18 weten niet precies hoe een zorgverzekering werkt. Tot je 18e ben je namelijk gratis met je ouders meeverzekerd. In principe heb je dan geen omkijken naar je zorgverzekering. Voor kinderen onder de 18 hoeft namelijk geen premie betaald te worden en ook geen eigen risico. Ook maken jongeren over het algemeen weinig zorgkosten en betalen de ouders alles. Maar vanaf je 18e verandert er het één en ander. Waar moet je opletten als je 18 wordt en een zorgverzekering wilt afsluiten?

Premie betalen

Tot je 18e verjaardag ben je gratis met je ouders meeverzekerd, maar vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je zorgverzekering.  In principe verandert er verder weinig, zo kan je gewoon bij je ouders verzekerd blijven. Maar er moet wel premie voor je betaald gaan worden. Ook moet je het eigen risico betalen als je zorgkosten maakt. De vergoedingen blijven over het algemeen hetzelfde, alleen tandartskosten worden niet meer vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Een ander punt waar je op moet letten is dat je recht op zorgtoeslag hebt. De meeste jongeren van 18 hebben een laag inkomen waardoor ze recht hebben op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor je zorgverzekering. De meeste jongeren blijven gewoon bij hun ouders verzekerd, maar dit is niet altijd voordelig.

Jongeren hebben relatief weinig zorgkosten en zijn daardoor een interessante groep voor zorgverzekeraars. Met andere woorden, ze kunnen aan je verdienen. Maar hier mag natuurlijk best wat tegenover staan. Er zijn verschillende zorgverzekeringen die zich op jongeren en studenten richten. Over het algemeen is de premie een stuk lager dan de gemiddelde zorgverzekering. Ook zijn de aanvullende zorgverzekeringen speciaal op jongeren gericht. Zo wordt bijvoorbeeld anticonceptie (voor een deel) vergoed.

Overstappen

Normaal gesproken mag je maar één keer per jaar overstappen, namelijk per 1 januari. Maar voor 18-jarigen geldt een uitzondering. Zo mag je vanaf je 18e éénmalig overstappen naar een andere zorgverzekering. Daarna geldt 1 januari gewoon weer. Overstappen kan zin hebben als je goedkoper uit kunt zijn dan de zorgverzekering van je ouders en als er betere vergoedingen voor jongeren mogelijk zijn. Er zijn een altijd punten waar je op moet letten als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering.

  • Let er op of je recht hebt op een collectieve zorgverzekering. Er zijn verschillende zorgverzekeraars die speciale kortingen geven als je bijvoorbeeld student bent.
  • Verdiep je goed in de aanvullende verzekeringen. Ga je bijvoorbeeld wel eens naar de fystiotherapie of heb je een slecht gebit. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je vrij goedkoop een tandartsverzekering afsluiten.
  • Er zijn vaak leuke acties voor 18 jarigen. Zo kun je cadeaus krijgen als gratis condooms

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95  Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd
         
         

 

Tags

Jongeren,