Wat is een budget polis?

Bij steeds meer zorgverzekeraars kun je kiezen uit verschillende basis zorgverzekeringen. Dit kan lastig zijn omdat er een aantal dingen zijn waar je op moet letten. Zo zit er verschil in prijs en in vrije keuze. Andere jaren kon je vooral kiezen uit twee zorgverzekeringen, namelijk de natura polis en de restitutie polis. Bij de natura polis kun je alleen zorg afnemen bij een zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar een contract had. Ging je toch naar een andere zorgverlener? Dan werd er maar een bepaald percentage vergoed, bijvoorbeeld tachtig procent. In het geval van een dure operatie van een paar duizend euro, kan het bedrag dat je dan zelf moest betalen aardig oplopen. Toch is een natura zorgverzekering niet zo slecht, want de meeste zorgverzekeraars hebben met veel zorgverleners een contract zodat je nog veel keuze hebt. 

Bij een restitutie polis heb je wel vrije zorgkeuze. Dit houdt dus in dat je zelf kan kiezen bij welke zorgverlener je zorg afneemt en dat je zorgverzekering dit gewoon honderd procent vergoed. Omdat je dus meer keuze hebt, ben je met een restitutie zorgverzekering duurder uit dan met een natura zorgverzekering. Gemiddeld betaal je voor een restitutie zorgverzekering vijf euro per maand meer dan voor een natura zorgverzekering.

Maar er is nu ook een derde variant op de markt. Verschillende grote zorgverzekeraars bieden namelijk een budget polis aan. Het eerste dat opvalt is dat zoals de naam al zegt, de premie een stuk lager is. Bij sommige zorgverzekeringen loopt het verschil op tot ruim tien euro per maand. Dat is een hoop geld, dus het is de moeite waard om erover na te denken of een budget polis iets voor je is.

Een budget polis is een natura zorgverzekering. Hierbij geldt dus ook weer dat je alleen zorg mag afnemen bij zorgverleners waarmee je zorgverzekering een contract heeft. Maar anders dan een gewone natura zorgverzekering, is de keuze uit zorgverleners zeer beperkt. Voor bepaalde behandelingen heb je de keuze uit maar enkele ziekenhuizen. Voordat je een budget polis afsluit, is het aan te raden om na te gaan welke zorgkosten je denkt te gaan maken. Verwacht je een operatie of heb je hulpmiddelen nodig, zoek dan eerst uit of deze wel volledig vergoed worden vanuit je budget polis.

Een budget polis wordt met name aangeraden aan mensen die weinig tot geen zorgkosten hebben. Als je geen zorg nodig hebt, dan heb je ook niks te maken met contracten en dergelijke. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn en heb je weinig zorgkosten? Dan is de budget polis een prima zorgverzekering. Hieronder kun je een overzicht vinden van zorgverzekeringen met een budget polis.

Menzis

Bij Menzis kun je kiezen uit drie verschillende zorgverzekeringen, waaronder een budget polis. Deze is zeer scherp geprijsd. Zo betaal je met een eigen risico van 375 euro 90,75 per maand. Met een eigen risico van 875 euro ga je 68,75 betalen. Dit maakt de budget polis van Menzis één van de goedkoopste zorgverzekeringen. Op de site van Menzis staat dat je voor hulpmiddelen en vijf ziekenhuisbehandelingen naar een geselecteerd ziekenhuis. Het gaat om de volgende vijf behandelingen: staar, carpale tunnelsyndroom, meniscus, liesbruik en slaapapneu. Voor alle overige behandelingen kun je terecht bij meer dan 35.000 zorgverleners waarmee Menzis een contract heeft. 

Zorgverzekering afsluiten bij Menzis

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie per maand  Vrije keuze  Overstappen 
       
       
Menzis  90,75 Nee Overstappen naar Menzis 
CZdirect  91,15 Nee Overstappen naar CZdirect
VGZ  91,15 Nee Overstappen naar VGZ
HEMA  99,00 Nee Overstappen naar HEMA