Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering afsluiten is de eerste manier om korting op je zorgverzekering te krijgen. Collectief houdt in dat je met een groep een zorgverzekering afsluit. Een zorgverzekeraar vindt het fijn om meerdere klanten in één keer te krijgen en daar mag best een korting tegenover staan. Zo is het voor beide partijen een win-win situatie. Er zijn tal van manieren om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. De bekendste mogelijk is waarschijnlijk via je werkgever. Veel (middel)grote bedrijven hebben een overeenkomst met een zorgverzekering. Maar andere manieren zijn bijvoorbeeld een verening, sportclub of een lidmaatschap op een tijdschrift.

Korting door middel van een collectieve zorgverzekering

Hoeveel korting je kunt krijgen is afhankelijk van de verzekering en verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars geven een flinke korting op hun basisverzekering, denk hierbij bijvoorbeeld aan tien procent. Ook een korting op aanvullende verzekeringen wordt gegeven. Bij sommige verzekeraars kan dit oplopen tot 15 tot zelfs 25 procent. Het is dus zeker de moeite waard om even uit te zoeken of je ergens een collectieve zorgverzekering kan afsluiten en hoeveel korting je hierbij kunt krijgen. Het is namelijk niet altijd de moeite. Bij sommige verzekeraars krijg je maar een paar euro korting en dan zijn ze nog steeds niet de beste of goedkoopste optie. Soms is het mogelijk dat je uit meerdere collectieve zorgverzekeringen kunt kiezen. In dat geval kun je onderling vergelijken wat de beste zorgverzekering is. Let wel op dat je ook altijd de gewone zorgverzekeringen vergelijkt waarbij je geen korting krijgt!

Hoe moet je overstappen?

Er zijn verschillende manieren om over te stappen naar een collectieve zorgverzekering. Je kunt bijvoorbeeld via je werkgever overstappen. Je hoeft dan alleen een formulier in te vullen en je werkgever regelt de rest. Maar je kunt ook zelf je overstap regelen. Dit kan bijvoorbeeld online. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je aangeven bij wie je aangesloten bent waardoor je recht hebt op een collectieve zorgverzekering. Andere zorgverzekeraars vragen een code die je moet invullen. In principe mag je alleen per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar de collectieve zorgverzekering kent een uitzondering. Stel je verandert van werkgever en je kunt bij hem een collectieve zorgverzekering afsluiten, dan mag je deze per direct inlaten gaan. Je hoeft dus niet te wachten tot 1 januari.

 Tips en opmerkingen

  • Korting op je zorgverzekering is leuk, maar een collectieve zorgverzekering hoeft niet altijd de goedkoopste optie te zijn. Houd daarom alle opties open en kijk ook naar andere mogelijkheden. Over het algemeen kun je zeggen dat de duurdere zorgverzekeraars meer korting geven dan goedkope zorgverzekeringen, maar dat ze ondanks de korting nog steeds duurder zijn! Het is daarom aan te raden om eerst te kijken naar de vergoedingen en de premies en dan pas of de mogelijkheid tot een collectieve zorgverzekering bestaat.
  • Je mag met je hele gezin een collectieve zorgverzekering afsluiten. Als jij een collectieve zorgverzekering via je werkgever kunt afsluiten, dan mag ook je partner zich collectief verzekeren.
  • Op aanvullende verzekeringen krijg je vaak meer korting, maar houd wel altijd in de gaten of je de aanvullende zorgverzekering wel echt nodig hebt!
  • Als student kun je bij verschillende zorgverzekeraars korting krijgen omdat je student bent. Je kunt hiermee veel geld besparen op je zorgverzekering.

 

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Unive   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15 Nee Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd
         
         

Maak jouw eigen website met JouwWeb