Premie zorgverzekering 2013 omhoog

Een paar maanden gelden meldden we nog dat de premie voor je zorgverzekering in 2013 waarschijnlijk niet zo hard zou stijgen. Dit omdat het eigen risico fors omhoog gaat, dus wanneer je zorg afneemt, moet je hier ook meer voor betalen. Maar nu komt de NOS en de Telegraaf met het bericht naar buiten dat de premie in 2013 toch flink zal stijgen! Er worden bedragen genoemd van 100 euro per persoon per jaar. Dit is een stijging van rond de 8 procent. De zorgverzekering gaat procentueel meer omhoog dan de afgelopen jaar en toen werd de premie voor je zorgverzekering al flink verhoogd!

Nou vraagt iedereen zich waarschijnlijk af hoe deze stijging te verklaren is. De verklaring is dat er meer kosten vanuit de basis zorgverzekering vergoed gaan worden, namelijk de kosten voor revaliderende ouderen. Dit werd eerst betaald uit de AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten). Het gaat om een bedrag van ongeveer vier miljard. Dit werd eerst door de overheid betaald, maar nu draaien de zorgverzekeraars hiervoor op. Wat dus inhoudt dat wij dit indirect gaan betalen. Ook de opleidingskosten voor verpleegkundigen komen voortaan voor rekening van de zorgverzekeraars.

Het komt er op neer dat zorgverzekeraars 104 euro extra in rekening moeten brengen bij hun klanten om de kosten  van de basis zorgverzekering te dekken. Dit wordt ook wel de rekenpremie genoemd. Deze rekenpremie zal dinsdag bekend gemaakt gaan worden. Zorgverzekeraars houden vrijwel altijd minimaal dit bedrag aan. Vaak rekenen ze zelf wat meer om risico's van wanbetalers en bedrijfskosten in te dekken. Wordt vervolgd!

Minister Schippers is het niet eens met de verwachte verhoging van rond de 100 euro. Zij denkt eerder dat de zorgverzekering premies maar met 20 euro zullen stijgen. Dit lijkt echter niet realistisch.

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering  Premie 2015  Vrije keuze   Aanbieding   Overstappen
Bewuzt   85,00 Nee   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95 Ja   Overstappen naar Ditzo
Menzis  90,75 Nee   Overstappen naar Menzis
CZdirect  91,15 Nee   Overstappen naar CZdirect
Energiek   91,45 Nee   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87 Ja   Overstappen naar OHRA
Anderzorg  93,00 Nee   Overstappen naar Anderzorg
Univé   96,30 Nee 10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60 Ja   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Nee Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd   98,78 Ja   Overstappen naar Delta Lloyd